Hvad er Peyronies sygdom?

Peyronies sygdom, også kaldet krummerik eller skæv penis, rammer op mod 10% af alle mænd. 
Peyronies skyldes arvævsdannelse i bindevævshinden (tunica albuginea) omkring svulmelegemerne i penis. Arvævet bliver mere eller mindre hårdt og tvinger penis skæv ved rejsning (i nogle tilfælde kommer er en timeglaslignende indsnævring). I nogle tilfælde bliver knækket så stort at det forhindrer samleje og kan også medvirke til erektil dysfunktion.

Hvordan opstår en Peyronies krummerik?

Peyronies sygdom opstår oftest i 50-60 års alderen. 
Årsagen er tildels ukendt, men man ved at immunforsvaret er involveret, og at små skader i forbindelse med samleje også kan spille en rolle. Ligeledes er tilstanden forbundet med forhøjet blodtryk, sukkersyge og bindevævssygdomme som Dupuytrens kontraktur (kuskefingre).

Peyronies inddeles i to faser, i den første fase (6-18 mdr.) er der en inflammation som opleves med smerter ved rejsning og tiltagende krumning. I den anden fase aftager smerterne og arvævet er stift, nogle gange med forkalkning der gør det ekstra hårdt. Arvævet/forkalkningen kan oftest mærkes i slap tilstand som en knude eller en aflang plade på afgrænset område, oftest på oversiden eller en af siderne af skaftet.

Behandlingen

Behandlingen består af shockwave samt arvævsbehandling typisk med en uges interval. 5-8 behandlinger er anbefalet. Shockwave behandlingen er smertefri og uden bivirkninger.

Derudover instrueres manden i hjemmeøvelser for at udstrække arvævet og vævet omkring for at mindske krumningen. Øvelserne kan laves i rejst og slap tilstand og er det ikke muligt at få rejsning kan en penispumpe benyttes for at få den ønskede effekt. Øvelserne skal laves dagligt i en periode på 2-3 måneder.

Krumningen reduceres gennemsnitlig 25 grader ved denne type behandling, men vi har også erfaring med en krumning der er gået fra 90 grader til ca. 20 grader. Derudover fortæller mænd også at de har fået en bedre rejsning og hovedet bliver bedre fyldt hvis det var et problem tidligere.

Hvis du har spørgsmål til behandlingen eller vide om den ville kunne hjælpe dig, er du velkommen til at kontakte os. 

 

Links:
Behandlingen udføres også på OUH - Odense Universitets Hospital og er præsenteret i Lægens Bord på DR1. Du kan se indslaget her - spol frem til 13.25 min.