McKenzie-behandling

McKenzie-metoden, også kendt under navnet Mekanisk Diagnostik og Terapi (MDT), er en populær metode til behandling af ryggen, som udføres af blandt andet fysioterapeuter, kiropraktorer og læger. Metoden er opkaldt efter den New Zealandske fysioterapeut Robin McKenzie, som i midten af 1950’erne opdagede ved en tilfældighed, at gentagne bagoverbøjninger af ryggen kunne øge bevægelighed og i mange tilfælde lindre patienters rygsmerter.

Robin McKenzie var med denne opdagelse forud for sin tid, og han fortsatte i årtier med at udforske og systematisere sine iagttagelser. I slutningen af 1970'erne blev systemet, som vi i dag kender som McKenzie-metoden, anerkendt som en standartiseret undersøgelses- og behandlingsmetode. Den er i dag en meget anvendt behandlingsmetode på verdensplan, og du kan læse alt om den lige her. 

Tankerne bag McKenzie

McKenzie mener, at inaktivitet og rundryggede kropsholdninger er årsagen til menneskers rygproblemer. De fleste mennesker tilbringer nemlig en stor del af deres vågne timer i en foroverbøjet stilling, hvor ryggen rundes i en mild eller sværere grad. Det kan for eksempel være, når vi sidder ned i sofaen, i bilen, på arbejdet eller andet. Ryggen kan godt tåle at rundes men ikke hele dagen lang. Det er derfor vigtigt at inkorporere flere aktiviteter i almindelig oprejst stilling i løbet af dagen, samt at sørge for at bevæge ryggen i modsat retning (altså bagud) mange gange dagligt.

Er McKenzie-behandlingen noget for mig? 

Det er selvsagt ikke alle med rygsmerter, der har gavn af at gennemføre en McKenzie-behandling. Men hvordan ved du så, om det er noget for dig? Vores tommelfingerregel er, at hvis du kan nikke genkendende til mindst fire af nedenstående spørgsmål, så er det sandsynligt, at McKenzie-øvelserne vil kunne lindre dine rygsmerter. 

McKenzie-Behandlingens tre simple skridt

En McKenzie-behandling omfatter tre simple skridt: Undersøgelse, behandling og forebyggelse. Og vi tager udgangspunkt i, hvad du selv kan gøre for afhjælpe dit problem gennem træning og holdningsøvelser. Vores certificerede MDT-terapeuter vil gennem grundig undersøgelse hurtigt kunne afgøre om McKenzie-behandlingen kan være effektiv for dit konkrete problem.

Undersøgelse

Vores McKenzie-uddannede fysioterapeuter vil ud fra dine smerter og rygsøjles evne til at bevæge sig kunne finde frem til, hvilke problemer du har, og hvilke tiltag der skal til for at afhjælpe problemerne. Undersøgelsesmetoderne er yderst pålidelige, og forksning har vist, at de er lige så værdi- og indsigtsfulde som mange specialundersøgelser.

Behandling 

Essensen i vores McKenzie-behandling vil altid være en grundig instruktion i de daglige øvelser, du skal lave, så du med succes kan behandle dig selv. Hvis du har sværere problemer end som så, kan det være nødvendigt for vores fysioterapeuter at supplere behandlingen med særlige teknikker, som kan påvirke symptomerne direkte. McKenzie-behandlingen anvendes blandt andet til behandling af nogle former for diskusprolaps.

Ved behandlingen får du først og fremmest information om, hvorfor du har ondt. Herefter vil du få vist simple øvelser, som kan kompensere for den belastning, dine led eller muskler bliver udsat for, som du selv skal inkorporere i din dagligdag. Du vil desuden få viden om, hvordan du forebygger, at nye problemer opstår. 

Når du udfører dine tildelte øvelser, så er det ganske normalt at opleve lændesmerter. Dette er kun indtil, at din krop er styrket og vant til øvelserne. Smerterne må dog ikke vare mere end 30 minutter bagefter, og der må heller ikke opstå smerter i benene under eller efter udførelsen af øvelserne. Er du i tvivl om, hvorvidt du udfører øvelserne korrekt, så kontakt os. 

Forebyggelse

Et væsentligt element i metoden er at gøre en aktiv indsats for at mindske risikoen for tilbagevendende smerter, og dette sker blandt andet ved forebyggende øvelser. Øvelserne hjælper dig også til hurtigt at kunne få kontrol over smerterne, hvis de alligevel skulle vende tilbage. Endvidere er der øvelser, som kan minimere risikoen for at smerterne bliver kroniske. 

Bliv uafhængig af behandling

Et af de vigtigste principper i McKenzie-metoden er at gøre patienten uafhængig af behandling - ved at hjælpe dig med at kunne hjælpe dig selv. Mange patienter fortæller, at lige præcis denne uafhængighed øger deres livskvalitet betragteligt. 

Det foregår blandt andet på den måde, at du:

Har du spørgsmål til McKenzie-behandlingen

Hos Hasle Fysioterapi står vi altid til rådighed for nuværende og kommende kunder. Du er derfor velkommen til at kontakte os telefonisk, hvis du har spørgsmål til dine øvelser, har brug for at opstarte et forløb med McKenzie-behandling, eller hvis du er i tvivl, om hvorvidt behandlingen er det rette for dig og dine problemer. 

Vi ønsker at hjælpe dig med at blive fri for dine smerter. Hvis ikke McKenzie-behandlingen kan være behjælpelig med det, så tilbyder vi også almindelige fysioterapeutiske behandlinger samt massage.